dietiste-balen.be
sportdietiste.be
Groepspraktijk Samen in Balans: Home Groepspraktijk Samen in Balans: E-mail Groepspraktijk Samen in Balans: Info
SportdietisteDieetGezondheidFitDieetGroentenDieetGezondSporten
De groenteboer verkoopt meer gezondheid dan de drogist

Voedingsdriehoek

Bouw de actieve voedingsdriehoek in je dagelijkse voedingspatroon in op de volgende manier:

Voldoende beweging is noodzakelijk

Naast een gezonde voeding is genoeg bewegen essentieel voor een goede gezondheid. Volwassenen bewegen best min. 30 minuten per dag, voor kinderen is dit 60 minuten per dag. De tekeningen in de beweeglaag beelden dagelijks aanbevolen beweegactiviteiten uit zoals fietsen, stevig doorstappen, traplopen, zwemmen, dansen en balsporten. Het betreft matig intensieve activiteiten waarvan is aangetoond dat zij de gezondheid bevorderen.

Water

aanbreng van vocht vormt de belangrijkste groep uit de voedingsdriehoek. Een goede vochthuishouding is noodzakelijk voor een vlot transport van stoffen in ons lichaam! Vbdn. Mineraalwater, bruiswater, thee, koffie, soep,...

Aardappelen en graanproducten

deze groep levert ons koolhydraten en vezels. Koolhydraten zijn nodig voor het leveren van energie. Graanproducten met volle granen bevatten veel vezels die ervoor zorgen dat we sneller een verzadigingsgevoel hebben en die een vlotte stoelgang mogelijk maken.
Volkorenproducten genieten steeds de voorkeur vanwege hun voedingswaarde en hun snelle verzadiging. Hoeveel aardappelen en graanproducten er per dag moeten worden gegeten, hangt af van lichamelijke activiteit, leeftijd en geslacht.
Gebruik bij voorkeur gekookte of gestoomde aardappelen.

Fruit en groenten

deze vitaminebommetjes zijn onmisbaar in een gezond eetpatroon. Spijtig genoeg worden ze de laatste jaren sterk verwaarloosd. Aanbevolen wordt 5 porties per dag van groenten en fruit te nemen: vb. 1 appel, 2 kiwi's, 1 bord groentesoep, 2 bloemkoolroosjes, 1 grote tomaat. Neem vooral rauw fruit en groenten, deze bevatten de meeste vitamines en vezels. Indien je groenten bereidt kies dan voor stomen (in een stoomkoker, de microgolfoven of in een weinig water in de kookpan).

Melkproducten

deze vormen de belangrijkste bron van Ca en Vit. B2. Neem dagelijks 2 magere melkproducten zoals melk, yoghurt, kwark, karnemelk of pudding. Neem 1-2 sneetjes magere kaas of smeerkaas bij het brood. Indien je geen hoge cholesterol hebt en je moet niet vermageren, neem dan de halfvolle producten.

Vlees, vis en vervangproducten

beperk het vlees tot een portie van 100 g per dag. Kies zoveel mogelijk voor mager vlees en min. 2 keer per week voor gevogelte.

Vis

bevat minder vet dan vlees en bovendien levert vis (vnl. vetten) de essentiele w3-vetzuren die de hersenfunctie positief beïnvloeden. Kies daarom één keer per week voor vette vis en één keer voor magere vis.

Vleesvervangers

kunnen door vegetariërs gebruikt worden, maar worden best door iedereen eens per week ingebouwd. Mogelijke vleesvervangers: peulvruchten, sojaburgers, tofu, tempeh, seiten, quorn, … Let bij hoge cholesterol op voor orgaanvlees, krab, kreeft en garnelen.

Vetstoffen

vaak worden de vetten tijdens een vermageringsdieet vermeden. Ten onrechte, want ook vetten leveren stoffen die we nodig hebben, zoals vetoplosbare vitamines en essentiële vetzuren. Kies wel voor vetstoffen rijk aan onverzadigde vetzuren. Indien je wil vermageren smeer dan een minarine of halvarine op je brood. Als vermageren niet nodig is, neem dan een margarine. Om te bakken gaat de voorkeur uit naar een zachte bak- en braadmargarine of een olie.

Restgroep

het witte driehoekje mag je invullen met alle suiker- of vetrijke lekkernijen die je niet in bovenstaande groepen kan plaatsen. Het zijn voedingsmiddelen die je niet nodig hebt, maar die wel aangenaam zijn om te eten. Beperk deze groep, ze zorgen bij een te groot gebruik alleen voor extra kilo’s, een hoge cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes,...

Naast een gezonde voeding is genoeg bewegen essentieel voor een goede gezondheid. Volwassenen bewegen best min. 30 minuten per dag, voor kinderen is dit 60 minuten per dag. De tekeningen in de beweeglaag beelden dagelijks aanbevolen beweegactiviteiten uit zoals fietsen, stevig doorstappen, traplopen, zwemmen, dansen en balsporten. Het betreft matig intensieve activiteiten waarvan is aangetoond dat zij de gezondheid bevorderen.